Vedenpuhdistus – Juomavesi vedenpuhdistin

Juomaveden vedenpuhdistin asennetaan joko hanaan tai tiskipöydän alle. Juomaveden puhdistamisessa käytettäviä vedenpuhdistimia kutsutaan maailmalla POU water filter. POU = Point Of Use tarkoittaa sitä että vesi puhdistetaan siinä vesipisteessä jossa se käytetään. Koko talon veden suodattimet ovat POE water filters = Point Of Entry. Juomaveden puhdistus tapahtuu yleensä keittiön tiskipöydän vesihanan vedellä.

Vedenpuhdistin hanaan

Hanaan liitettävän vedenpuhdistimen asiakas pystyy asentamaan itse ilman putkimiestä. Vedenpuhdistimen asennus on helppoa (katso video). Keittiön vesihanan päässä oleva nykyinen poresuutin otetaan pois ja sen tilalle laitetaan puhdistimen mukana tuleva uusi poresuutin. Uudesta poresuuttimesta lähtee vesiletku itse puhdistimelle joka seisoo vapaana tiskipöydällä.

Hanasta saa nyt puhdistamatonta vettä muun muassa tiskausta varten poresuuttimen kohdalta, niin kuin on saanut ennen vedenpuhdistimen asennustakin. Sitten kun halutaan puhdistettua juomavettä, niin silloin uudessa poresuuttimessa oleva vipu käännetään poikittain. Tällöin veden tulo poresuuttimen kohdalta lakkaa ja vesi kiertää sen jälkeen pöydällä olevan vedenpuhdistimen kautta ja puhdas juomavesi tulee puhdistimessa olevasta hanasta.

Jaloveden valikoimissa on kolmea erimallista vedenpuhdistinta hanaan:

Kaikki kolme mallia ovat Englantilaisen Doulton Water Filters:n vedenpuhdistimia. Doultonin historia veden puhdistuksessa ulottuu aina 1800 –luvulle saakka. Doultonin vedenpuhdistimien erikoisuus on niiden suodatinpatruunoiden keraaminen kuori. Kaikilla näillä kolmella vedenpuhdistimilla on samat suodatusominaisuudet keskenään. Kaikkien kolmen vedenpuhdistimien suodatinpatruunat ovat Doultonin kynttilämallisia keraamisia monivaihesuodattimia. Nämä suodatinpatruunat puhdistavat veden nelivaiheisesti:

 1. Keraaminen ulkokuori puhdistaa veden bakteereista ja pieneliöistä. mm. E. Coli bakteereiden ja Salmonella bakteereiden puhdistustehokkuus on todistetusti 99,9998 %. Lisäksi keraaminen ulkokuori poistaa vedestä kaikki yli 0,0005 millimetrin (0,5 mikrometriä) kokoiset partikkelit. Eli myös mikromuovit ja putkistosta tai kaivosta tulevan irtolian.
 2. Keraamiseen ulkokuoreen on sidottuna hopeaa joka tekee suodatinpatruunasta antibakteerisen. Eli keraamiseen kuoreen tarttuneet bakteerit ja pieneliöt kuolevat veden puhdistuksen yhteydessä.
 3. Seuraavana suodatinpatruunassa on aktiivihiiltä joka puhdistaa vedestä orgaanisia yhdisteitä. Samalla aktiivihiili parantaa veden hajua, makua ja väriä. Aktiivihiili poistaa veteen voimakkaita hajuja ja makuja aiheuttavia klooria (kunnallisessa vesiverkossa aiheuttaa veteen uima-allas veden hajua ja makua) ja rikkivetyä (Aiheuttaa kaivovesiin mädäntyneen kananmunan hajua).
 4. Suodatinpatruunan ytimessä oleva ioninvaihtomassa puhdistaa vedestä suuren määrän erilaisia raskasmetalleja.
 5. HCP ja HCS vedenpuhdistimiin voi valita suodatinpatruunaksi Ultrasuodatinpatruunan jossa on vielä edellisten ominaisuuksien lisäksi kalkin poisto ominaisuus.

Doultonin keraamisen monivaihesuodatinpatruunan suodatustehokkuuteen voit tutustua seuraavasta linkistä: Doulton vedenpuhdistus tehokkuus

Vedenpuhdistin tiskipöydän alle

Tiskipöydän alle asennettavien vedenpuhdistimien toiminta periaate on seuraava:

 • Vesi ’’ryöstetään’’ vesihanalle menevästä kylmävesiputkesta t-liittimellä. Liittimeltä vesi tulee puhdistimille.
 • Tiskipöytään tulee oma pieni hana puhtaalle juomavedelle. Puhdas juomavesi tulee hanalle suoraan joko vedenpuhdistimelta tai sitten puhdasvesisäiliöstä (Käänteisosmoosilaite).

Tiskipöydän alle asennettavia vedenpuhdistimia on kahta eri mallia:

Doulton Purifer 2 vedenpuhdistin tiskipöydän alle

Purifer 2 vedenpuhdistimessa on kaksi suodatinpatruunaa.

 1. 5 Micronin Sedimenttisuodatin joka poistaa vedestä irtonaista likaa joka on kooltaan 0,005 millimetriä(5 mikrometriä) ja sitä suurempaa.
 2. Doultonin keraaminen monivaihesuodatin. Joka on toiminnaltaan täysin vastaava suodatin patruuna kuin yllä esitellyt Doultonin vedenpuhdistimet hanaan. Poistettavat haitta-aineet näet tämän sivun kohdasta jossa kerrotaan Doultonin hanaan liitettävien vedenpuhdistimien suodatustehokkuudesta.

Purifer 2 vedenpuhdistimessa puhdistettu vesi tulee suoraan hanalle ilman puhdasvesisäiliötä. Purifer 2 vedenpuhdistin sopii kaupunki vesien, kaivoveden ja järviveden puhdistamiseen.

RO6 Käänteisosmoosilaite

RO6 Käänteisosmoosilaitteessa on nimensä mukaisesti kuusi eri suodatinpatruunaa. Niistä tärkein on käänteisosmoosikalvosuodatin (membraanikalvo). Käänteisosmoosikalvon suodatustiheys on 0,0001 mikrometriä = 0,0000001 millimetriä. Käänteisosmoosikalvo suodattimen ollessa näin tiheä se poistaa vedestä paljon erilaisia haittatekijöitä. Näistä lisää alempana. Kalvon tiheys aiheuttaa myös sen, että käänteisosmoosilaite tekee puhdasta vettä suhteellisen hitaasti. Sen takia puhdistimen jälkeen on puhdasvesisäiliö puskurina.

RO6 Käänteisosmoosilaitteessa on kuusi eri suodatinpatruunaa. Niiden puhdistus tarkoitukset on kerrottu alla:

 1. Ensimmäinen suodatinpatruuna on 5 micronin sedimenttisuodatin, joka poistaa vedestä irtonaista likaa.
 2. Toinen suodatinpatruuna on aktiivihiilimassa suodatin, joka poistaa vedestä orgaanisia yhdisteitä.
 3. Kolmas suodatinpatruuna on aktiivhiilipuriste suodatin, joka poistaa vedestä myös orgaanisia yhdisteitä. Toinen ja kolmas suodatin poistaa vedestä mm. rikkivedyn ja kloorin aiheuttamia hajuja ja makuja.
 4. Käänteisosmoosikalvo / Membraanikalvo. Käänteisosmoosikalvo poistaa vedestä paljon haitta-aineita mm. bakteereita, viruksia, pieneliöitä, rautaa, mangaania, humusta, fluoridia, kloridia, ammoniumia, kuparia, arseenia, uraania, mikromuoveja, lääkeainejäämiä, jne…
 5. Aktiivihiili kiillotussuodatin parantaa puhdasvesisäiliöstä tulevan veden makua.
 6. Ravinnesuodatin lisää veteen ihmiselle tärkeitä ravinteita. Ravinnesuodatin on tärkeä, koska käänteisosmoosi tekee vedestä lähes nolla vettä missä ei ole mitään mineraaleja. Tämän takia on tärkeätä lisätä veteen mineraaleja joita ihmisten olisi hyvä saada juomavedestään.

RO6 Käänteisosmoosilaite asennetaan tiskipöydän alle. T-liittimellä vesi ’’ryöstetään’’ tiskipöydän vesihanalle menevästä kylmävesiputkesta. Vedenpuhdistimelta puhdas vesi menee puhdasvesisäiliöön. Puhdasvesisäiliöltä puhdas juomavesi otetaan tiskipöytään kiinnitetyllä hanalla.

RO6 Käänteisosmoosilaite soveltuu kaivoveden, järviveden tai kunnallisen vesiverkon veden puhdistamiseen. Käänteisosmoosi on varma tekniikka saada puhdasta juomavettä.

Kantovesisuodattimet

Kantovesisuodattimet ovat käytöltään erittäin helppoja. kantovesisuodattimien käyttö ei vaadi mitään putkiliitäntöjä. Kantovesisuodattimet koostuvat kahdesta astiasta jotka ovat päällekkäin. Ylemmässä astiassa ovat Doultonin keraamiset vedensuodatuspatruunat ja alemmassa astiassa on hana puhtaan veden käytölle. Suodatettava vesi kaadetaan ylempään astiaan jossa on suodatinpatruunat. Tämän jälkeen vesi valuu omalla painollaan suodatinpatruunoiden läpi ja samalla vesi puhdistuu. Puhdas vesi kerääntyy alempaan säiliöön.

Kantovesisuodatin on erinomainen valinta esim. :

 • Mökille jossa ei ole juoksevaa vettä
 • Paljon matkustaville
 • matkailuautoilijoille
 • retkeilijöille

Kantovesisuodattimia on kahta eri mallia:

Jalovesi Vedenpuhdistin – Puhdasta Vettä!

Mikäli kiinnostuitte asiasta, niin meihin voilla yhteydessä sivun alalaidassa olevalla yhteydenottolomakkeella, puhelimitse 050 511 5231 / 050 576 4120 tai sähköpostilla info@jalovesi.fi