Vedensuodatin mökille

Vedensuodattimen valintaan mökille vaikuttavat monet tekijät. Nykyään ihmisillä on monen tasoisia mökkejä käytössään. Toisilla on kyseessä enemmänkin loma-asunto joka vastaa varustelutasoltaan omakotitaloa, kun taas vastaavasti toisilla on käytössään mökki jossa ei ole sähköjä tai paineellista vettä. Oli mökin varustelutaso mikä tahansa, niin sinne ihmiset menevät nauttimaan vapaa-ajastaan ja silloin on myös tärkeää saada elämälle tärkeä juomavesi helposti. Alla on käsitelty kolme erilaista kohdetta joissa vedensuodattimelle on käyttöä.

Vedensuodatin mökille - puhdas vesi mökillesi

Vedensuodatin mökille jossa on sähköt ja kaivovesi

Vedensuodatinta valittaessa mökille jossa on kaivovesi. Tulee teettää ensimmäisenä vesianalyysi kaivovedestä. Vesianalyysin tuloksien pohjalta valitaan kohteeseen sopivat vedensuodattimet. Tietenkin suodattimien valintaan vaikuttavat myös muut tekijät. Alla on listattuna vedensuodattimien valintaa vaikuttavat tekijät:

 • Vesianalyysin tulokset
 • vedenkulutus
 • Suodatetaanko koko talon vedet vai pelkästään ruoka- ja juomavesi
 • Tilat vedensuodattimille.

Kun kaikki edellä mainitut asiat ovat Jaloveden henkilökunnan tiedossa, niin sen jälkeen tehdään valinnat sopivista vedensuodattimista kohteeseen. Vesianalyysin pohjalta hankituilla vedensuodattimilla on myös vedenpuhdistustakuu. Kaivoveden yleisimmät ongelmat ovat:

 • Liikaa rautaa ja/tai mangaania vedessä. Vedensuodattimet raudan ja mangaanin poistoon vedestä.
 • Liikaa arseenia, uraania ja/tai radonia vedessä. Vedensuodattimet arseenin, uraanin ja radonin poistoon vedestä.
 • Vedessä oleva rikkivety aiheuttaa veteen mädäntyneen kananmunan hajua. Vedensuodattimet rikkivedyn poistoon.
 • Liikaa fluoridia vedessä. Vedensuodattimet fluoridin poistoon vedestä.
 • Vedessä on liikaa humusta. Vedensuodattimet humuksen poistoon vedestä.
 • muita ongelma kohtia ovat mm. bakteerit, nitraatti, alumiini, kloridi pH, jne. Näihin kaikkiin ongelmiin löytyy kyllä aina ratkaisu.

Vedessä voi olla tietenkin myös eri haitta-aineiden yhdistelmiä esim. rautaa arseenia ja uraania. Tällaisissa tapauksissa asiakkaille katsotaan sopivia yhdistelmäsuodatinlaitteita ja/tai sopivia vedensuodattimien kokonaisuuksia sarjaan asennettuna.

Vedensuodatin mökille jossa on sähköt ja järvivesi

Vedensuodattimella saadaan monen tasoisista järvivesistä hyvää juomavettä. Järvivesien käyttöä talousveden ottamiseksi on liian paljon väheksytty suotta. Tuleehan Helsinginkin juomavesi Päijänteestä. Järviveden käyttämisessä talousvetenä on etuna se, ettei se yleensä ainakaan lopu kuivanakaan kesänä.

Silloin kun järven vedessä ei ole sinilevää on talousveden suodattaminen oikeinkin helppoa. Silloin vedestä tarvitsee yleensä suodattaa humus joka on värjää järvien vesiä ja sitten varmistaa ettei vedessä ole bakteereita. Aina kun järvivettä suodatetaan juoma käyttöön, niin silloin on hyvä suodattaa vedestä bakteerit vaikka niitä ei siinä sillä hetkellä olisikaan. Sillä koskaan ei pystytä varmistumaan ettei veden ottopisteen viereen kuole esim. kala tai jokin nisäkäs.

 • Vedensuodatin koko talon vesien suodattamiseen sini levä vapaasta järvivedestä. Yleensä tällaisissa tapauksissa vedestä suodatetaan pois humus ja bakteerit. Yleisin ratkaisu on silloin HM-20A humuksenpoistolaite ja sen jälkeen UV-2700 UV-valo vedensuodatin. Alla on video josta näet kuinka tehokkaasti HM-20A humuksenpoistolaite puhdistaa Saimaan vettä.
 • Silloin kun halutaan suodattaa ainoastaan ruoka- ja juomavesi sinilevä vapaasta järvivedestä, niin silloin sopivia suodatinlaitteita ovat Doultonin erilaiset juomaveden suodattimet tai RO6 Käänteisosmoosilaite. Doultonilta löytyy hanaan liitettäviä vedensuodattimia jotka on helppo kiinnittää itse hanaan. Doultonin purifer 2 suodatinlaite ja RO6 käänteisosmoosilaite asennetaan tiskipöydän alle piiloon ja tiskipöydälle tulee näkyviin ainoastaan hana juomavedelle.

Mikäli järvivedessä on muita haitta tekijöitä, niin silloin Jaloveden henkilökunnan kanssa käydään kyseiset haittatekijät läpi ja katsotaan mitkä suodatinlaitteet sopivat juuri niiden haittatekijöiden poistoon vedestä.

Vedensuodatin mökille jossa ei ole sähköjä tai paineellista vettä

Sopiva vedensuodatin kohteisiin joissa ei ole paineellista vettä on Jalovesitorni. Jalovesi torni on erittäin helppo käyttää ja se suodattaa vedestä paljon eri haitta-aineita. Jalovesitornia voidaan käyttää niin kaivoveden kuin sinilevä vapaan järviveden suodattamiseen.

Jalovesitornin käyttäminen on erittäin yksinkertaista:

 1. Kaada suodatettavaa vettä jalovesitornin ylempää astiaan jossa ovat myös suodatinpatruunat.
 2. Vesi alkaa pikkuhiljaa suodattumaan suodatinpatruunoiden alempaan säiliöön. Puhtaan veden suodatusnopeus on n. 1,4 l/h.
 3. Ota puhdas ruoka-/juomavesi Jalovesitornin alemmasta säiliöstä.

Jalovesitorni suodattaa vedestä paljon erilaisia haitta-aineita mm. rautaa, humusta, bakteereita, pieneliöitä, rikkivetyä, raskasmetalleja, mikromuoveja, jne.