Radon vedessä

Liikaa radonia porakaivovedessä? Porakaivovesi ja pohjavesi voi sisältää radonia lähes missä päin Suomea tahansa. Radon on vedessä hajuton mauton ja väritön kaasu joten veden radon pitoisuuden voi määrittää ainoastaan kaivoveden tutkimuksella. Vesianalyysin tuloksissa kaivoveden radon pitoisuus saa olla enimmillään 1000 Bq/l. Radon on vedessä kaasuna ja se leviää helposti ilmaan esim. suihkussa.

Radonpitoinen kaivovesi lisää riskiä sairastua syöpään niin juotuna kuin myös radonpitoista vesihöyryä hengitettäessä esim. suihkussa. Radonin säteily aiheuttaa ihmisille syöpää, koska se vaurioittaa ihmiskehon DNA:ta. Radon pitoisen veden juonti taas aiheuttaa säteilyä ruuansulatuskanavaan ja sen takia koko ruuansulatuskanava altistuu syöpäriskille.

Vedensuodatin

Radon tulee aina suodattaa vedensuodattimilla koko talon vesistä koska radon haihtuu vedestä mm. suihkussa ja on myös hengitettynä vaarallista. Radonin poistoon soveltuvat vedensuodattimet ovat aktiivihiilisuodattimet ja tehokkaat ilmastimet.

Aktiivihiilisuodatin asennetaan painesäiliön jälkeen. Radon pitoisen veden tarvitsee mennä kerran suodatinlaitteen sisällä olevan suodatusmassan läpi puhdistuakseen. Suodatinmassalle suodatinlaite tekee automaattisesti vastavirtahuuhtelua. Tällä estetään suodatusmassan kanavoituminen.Tällöin vesi ei pääse kulkemaan suodatusmassan läpi suodattumatta. Tämän takia suosittelemme aina aktiivhiilisuodatinta radonin poistoon automaattisella huuhtelulla. Aktiivhiilisuodatin tulee asentaa sellaiseen tilaan jonka lähettyvillä ihmisiä ei oleskele jatkuvasti, koska suodatinlaitteesta tulee säteilevä yksikkö samalla kun se suodattaa radonia vedestä.

AkvaSolina ilmastus poistaa radonin vedestä ilmastamalla. Ilmastus suoritetaan jo kaivolla kaivon omaa kaivopumppua hyväksi käyttäen. Kun radonin poisto vedestä suoritetaan jo kaivolla, niin silloin kotiin ei tuoda sisälle säteilevää yksikköä. AkvaSolina ilmastuksen suodatustehokkuus radonille on n. 80%.

Apua vedensuodattimen valintaan tai pyydä tarjousta sivun alalaidassa olevalla yhteydenottolomakkeella, puhelimitse 050 511 5231 / 050 576 4120 tai sähköpostilla info@jalovesi.fi

 

Koko talon vesipisteille

AK-54A Aktiivihiilisuodatin

Koko talon aktiivihiilisuodatin joka soveltuu radonin poistoon suuren suodatusmassa määränsä ansiosta. Poistaa vedestä myös rikkivetyä sekä parantaa veden hajua, väriä ja makua.
Radon Rikkivety
Hinta: 1590 €

AkvaSolina Ilmastus radonin poisto vedestä

AkvaSolina ilmastus on turvallinen ja kemikaaliton ratkaisu kaivoveden radonin ja rikkivedyn poistamiseksi sekä veden happipitoisuuden nostamiseen.
Radon Rikkivety
Hinta: alk. 1890 €

Yhdelle vesipisteille